2021. december 10., péntek

Hongkongi kolléganő nemrég megkérdezte tőlem, hogy mi, európaiak nem ismerjük meg arcról egymást, ki melyik országból jött? És ezen a kérdésen azóta nem tettem túl magam, mennyire cuki már, de valamilyen szinten nem jogos..?

Tegnap nagyon szenvedős műszak volt, de valahogy mindannyian versenyt vergődtünk a belső headsetben, amitől máris nem lett annyira rossz. Hazafelé meséltem Medvegynek, miken röhögtünk már kínunkban, majd rám nézett és megállapította, hogy te itt jól érzed magad.
És nahát, tényleg.

Pillanat: ülünk Angol barátaink konyhaasztalánál, amíg beszélgetünk M., vagyis Angol anyánk mandarint pucol, és magától értetődően nyújtja a gerezdeket nekünk Medveggyel.
Hálás vagyok ezért a barátságért.


8 megjegyzés:

  1. Ez egy annyira érdekes dolog, hogy ázsiaiaknál hogy/mirefel alakult ki az, hogy bizonyos külső jegyek alapján tényleg tök jól meg lehet mondani, ki honnan jött, míg ugye egy caucasian esetén nem annyira. Bár ez is érdekes, mert ennek ellenére azért itt is vannak olyan emberek, akiknél egészen jól be lehet tippelni. Egy görög embert (főleg férfit) egész jól fel lehet ismerni néha, vagy legalább elhelyezni a Földközi-tenger északi-északkeleti-(keleti) részéhez. Az oroszok/ukránok körében néhány lánynak-nőnek annyira tipikusan ukrán-orosz(szláv) arca van. na meg hát britek ugyanez :D skandinávia szintén. Néha van egy-két amerikai is, akire ránézek és úristen annyira amerikai feje van. De az tuti, hogy nem működik azért ez olyan szinten, mint az ázsiaiaknál, már csak azért sem, mert Ázsia azért egy kicsit nagyobb mint Európa, meg itt össze-vissza költöznek az emberek, egyik országból a másikba, generációkon keresztül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Brit arc tenyleg van,oh es fogsor:'D de ok is tok siman berakjak akcentus alapjan,ki honnan jott. A slav arc is tenyleg nagyon prominens tud lenni,azt pl egyetemen is láttam,ki a felfoldi,de ja,azert europaban ez nem olyan konnyu - lasd en mint olasz, csak azert,mert barna a szemem es a hajam?:'D

      Törlés
  2. Ezt a bejegyzest nagyon imadtam - a meme-en horkantva felnevettem, nem tudom, a korulottem ulok mit gondoltak (talan le kellene szoknom arrol, hogy az irodaban szabad perceimben blogokat porgetek).
    Jogos a kerdes! Szerintem a britek peldaul durvan tipikusan neznek ki, de en mar felismerem a holland vonasokat is (a multkor mondjuk mellenyultam, az egyik magyar ismim szoke, lofarkas fiat holland lanynak neztem egy facebook fenykepen, hehehehehe).
    Az azsiaiakat viszont nem tudom megkulonboztetni egymastol, nemhogy a hovatartozasukat, de meg az egyeneket sem. :'D (N.b.: erre nem vagyok buszke.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj ez olyan ciki,de nekem is minden azsiai nacio egynek tunik,koreai,japan,nem erzek kulonbseget... Es igy foleg meg cikibb,hogy ok egymast siman be tudjak loni,ki honnan jott,de ezt szoktam is latni,ha a hongkongi kollega van a pultban,hogy siman koszon kantoniul a bejovoknek,latja rajtuk,en meg tapogatozva kerdezem,ha valakirol sejtem az akcentusa alapjan,hogy magyar:'D
      Ez a tweet meg olyan szinten en vagyok,na,neha er sirni konnyu csatakon is:Dd

      Törlés
    2. Szerintem ezek egyáltalán nem ciki dolgok, hanem tök természetes. Onnan tudom, hogy olvastam egyszer, hogy egyszer egy ázsiai azt kérdezte egy európaitól, hogy ti mind annyira egyformák vagytok, hogy ismeritek fel egymást :DD nekik mi vagyunk egyformák, nekünk meg ők.

      Törlés
    3. Persze sejtem enis,hogy csak annak a kérdése,kinek milyen arcokra all ra a szeme felnove,de akkoris olyan tipikus ignorans fehernek erzem magam tole,hogy na nekem is mindenki,aki nem feher egy nagy azsiai massza :/

      Törlés
  3. Én is épp ezt akartam írni, mint Midnight, hogy azért akkora távolságokkal, amik náluk vannak, talán jobban el tudnak különülni a népcsoportok és más-más irányba fejlődni. Európában is jobban meg lehet különböztetni egy spanyolt egy skandinávtól vagy egy görögöt egy brittől, mint mondjuk a Közép-Európai országok lakóit. És azért tényleg vannak nagyon tipikus arcok, főleg ha a teljes "csomagot" látjuk, szóval a magasságot, öltözködést, testtartást meg mindent. Egy tipikus olasz nőt például messziről ki lehet szúrni.

    Engem meglepett, amikor a félig svéd, félig finn pasimmal a Váci utcán sétáltam, és ott voltak srácok, akik valahova invitálták az embereket, valamit reklámoztak, úgy szólított meg az egyik minket, hogy "Helloooo Sweden, Norway or Finland" :D Szóval van ami látszik / van aki látja :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokat gondolkodtam ezen tegnap,amikor a repteren nehany arcot latva full egyertelmu volt,hogy na leszallt a magyar gep,de azis inkabb a teljes keppel volt egyertelmu,ruhak,arckifejezes,nem konkretan a vonasok vagy a hajszin,mi szerintem nagyon sokfelek vagyunk kinezetben.
      Es joooo a skandinav vonasok azert nagyon látványosak tudnak lenni, azt ugy konnyu:D de mondjuk amikor osloban voltunk,nem emlekszem sok magas szoke vikingre... Szoval lehet csak en vagyok bena es csak az tunik fel,ami nagyon nagyon nyilvanvalo es/vagy sztereotipikus:D

      Törlés