2012. július 16., hétfő

Tanácsok sátorozáshoz/kempingezéshez

Lassacskán rutinos kempingezőnek mondhatom magam, elvégre sátoroztam tengerparton, tóparton, városban, hidegben, melegben, esőben... A kemping ugyanis lényegesen olcsóbb, mint a szálloda, szóval szenvedélyes utazóknak korlátozott anyagiakkal tökéletes, viszont cserébe pár dologról le kell mondanunk.
De ha felkészülünk, a lemondások nem lesznek drasztikusak. A sátorozás ugyanis egy életérzés, amivel vagy azonosulni tudunk, vagy nem. Elvégre sehol máshol nem köszön ránk egy idegen, akivel együtt megyünk fogat mosni, nem lehet éjszaka gitárszót hallani, és sehol nem fogunk hajnalban szembejönni álmos tekintetű, meztelen pasikkal (csak egyszer ugyan, de megtörtént).

- Sátorvételnél az x személyes sátor azt jelenti, hogy x nagyon vékony ember csomag nélkül. Ha nem csak aludni kell majd és a kényelemre is gondolunk, érdemes egy kicsit nagyobbra beruházni.

- Az alap neszesszert jobb kiegészíteni vécépapírral és egy rakat nedves törlőkendővel. A kempingek mosdói többnyire nincsenek túl jó állapotban, papucs nélkül megközelíteni nem ajánlatos.

- Szárítókötél! Viccesen hangzik, de a sátor kötélkéire a vizes fürdőruhát még ki lehet tenni, de a törülközőt már nem.

- Aki igényli, kisszék vagy kisasztal. Nekem mondjuk nem gond, hogy egy hétig nem tudok lógó lábbal ülni, de valakinek ez kényelmi kérdés. Ugyanígy piknikpokróc, amire ki lehet ülni vagy feküdni.

- Biztosan zárható tárolódoboz. A természet lágy ölén minden, ami ehető, célpont a hangyáknak és egyéb élőlényeknek. Valamint egy kevés mosogatószer, ha enni is szeretnénk.

- Az éjszaka többnyire a tengerparton is hideg, úgyhogy elkélhet a vastag zokni, pulóver. Éjszakai mosdólátogatóknak továbbá zoknival kompatibilis kijárós papucs és elemlámpa.

- A mosdó mellé verni a sátrat elsőre jó ötletnek tűnhet, mégsem ajánlatos. Lehet, hogy nem kell sokat gyalogolni, viszont a szagok zavaróak, és az az egyetlen helyiség, amit ugyanolyan gyakran látogatnak éjjel tizenkettőkor, mint hajnali ötkor.

- A sátor fala nagyon vékony, minden be- és kihallatszik. Általában szokott lenni zajtilalom, de a nyugodt alvást biztosítandó, vigyünk szemmaszkot és füldugót.

- A kemping egy ideiglenes közösség, ezért nagy az összetartás, nem piszkáljuk egymás cuccát. Mégis, inkább ne vigyünk kísértésbe tisztességes embereket se, és ne hagyjunk látványosan elől értékes holmit. A portán vállalnak értékmegőrzést, illetve ha szépen mosolygunk, ott lehet hagyni elektronikus kütyüt tölteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése