2021. június 17., csütörtök

Filó - masszív spoilerek a HP sorozatra, ha lenne még olyan ember a világon, akit ez érint

A varázsvilágban nincs fogamzásgátlás, abortusz, vagy egyáltalán bármilyen formájú családtervezés? Roxfortban nem volt szexuális felvilágosítás*? Egyáltalán, miért van ennyi gyereke mindenkinek? A három főszereplőből kettő családja remek példa, Lily Potter 20 évesen szülte Harryt (EGY HÁBORÚ KÖZEPÉN), Weasleyék meg... és az aktív generációnál a matek ugyan egy kicsit zavaros, de az epilógus szerint a főszereplők 35-40 évesek, mindenkinek van már legalább két gyereke, akik közül az egyik 11-17 éves. Az egyetlen egyke Scorpius - akinek balszerencséjére az új generációra elfogytak a normális(abb)an hangzó csillagképnevek.
Ja és Tonks meg Lupin, komolyan, megint a háború közepén..? Ja és Tonks is még csak 23-4 körül van.
(és megvan, hogy Tonks EGY HÓNAPPAL SZÜLÉS UTÁN megy vissza csatázni és meghalni? Azért van hősiesség meg hülyeség között egy határ)
Hosszas kutatómunka után mindössze két kivételt találtam, Charlie Weasley-t, akit elvileg csak a sárkányok érdekelnek, meg Neville Longbottomot, aki megházasodik és gyerektelen marad.

Angol Barátainknak felvetve az elméletemet (igen, ilyen érdekes beszélgetőpartner vagyok manapság) M. megjegyezte, hogy talán a politikai nézeteiket tükrözik a gyerekek számával, de érdekes módon a metaforikus varázsnácik nem vallják az eredeti nácik gyerekgyártó elvét, elvégre Halálfaló oldalon nemnagyon tesznek semmit az aranyvérű vonal bővítéséért, Malfoyéknak is csak Draco van.


Amúgy megguglizva JK Rowling életét a kérdéseim felét visszavonom, három gyerek mellett nyilvánvalóan a családban látja a happy endet, de ő is 28 volt az első gyereke születésekor, és 38 meg 40 a többinél.


*akarok egy fanfictiont, amiben a házak vezetői felvilágosítják a harmadéveseket. Nem tudom, melyiket akarom jobban, a Griffendélest McGalagonnyal vagy a Mardekárost Pitonnal.

5 megjegyzés:

  1. :D
    A HP addig élvezhető, amíg az ember nem kezd el rajta gondolkozni hehe
    Egy csomó ilyet lehet mondani. Például milyen az egész varázstársadalom? Mit dolgoznak ezek? Annyi kb. a foglalkozási lehetőségek, hogy lehetsz tanár (az egyetlen iskolában), ahol nem lesz életed, mert ott élsz bent, mint egy zárdában... Lehetsz mágiaügyi minisztériumi dolgozó (azok is mit csinálnak amúgy?), kviddics játékos (A Sport). És még mi? Butikus az Abszol úton? Csapos a Roxmortsban? Nem csoda, hogy Weasley mama sorra szüli a gyerekeket. Gondolom ő segélyből él.

    De tényleg, ezek kijárják a Roxfortot, és ennyi volt a taníttatásuk? Ott csak varázslást tanulnak, de mi a helyzet a többi dologgal? Hogy lesz valakiből bármi? És aki szar az iskolában, az bár varázsló/boszorkány, de tulajdonképpen úgy él, mint egy mugli, mert különben magára gyújtja a házat a szerencsétlen varázslási kísérleteivel? És még mugliból is a legalja, mert se elméleti, se gyakorlati tudása nincsen...

    És a többi dolog? Például mit esznek? A muglik mezőgazdaságán élősködnek? De hát nincs is pénzük... Vagy esténként behopponálnak a Tescóba egy kis elemózsiáért?
    Fodrász? Orvoslás? Vagy csak magic-related problémák vannak náluk, rák, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek nem játszanak? Vagy azokra van varázsige?

    Rengeteg rengeteg kérdés felmerül...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyenekbe nem akarok belegondolni, eléggé elrontják a varázslatot (badumm tss):'D
      De abszolút tömve van a világ egy csomó ilyennel, bár gyerekként, első olvasásra csak annyi merült fel bennem, hogy a varázsgyerekek akkor 11 éves korukig otthon malmoznak? ki tanítja meg őket írni-olvasni-matekozni, anyu, a házimanó, vagy aki éppen ráér?
      De ez a társadalom annyira nagyon hiányos... mert ja, tényleg lehetsz a felsorolt három (roxforti tanár a kedvencem, oda mondjuk legalább felvesznek mindenféle képesítés nélkül az utcáról), és még beugranak a gyógyítók a Szent Mungóban meg a banki alkalmazottak, ééés ennyi. Abszol úton boltot nyitni is remek lehet, ahogy feltűnt, ott is csak nyáron van forgalom. Segélyt amúgy a minisztérium biztosítana? de miből?:D

      Ez a varázslók nem értenek a muglidolgokhoz ötlet annyira el lett túlozva, néha gondolom a móka kedvéért, de közben annyira visszaüt egy csomószor, pl amikor az OotP-ben szórakoznak a nehézkes kommunikációval, mert jajj megfigyelik a baglyokat. telefon? sms? vagy akár csak távíró, az isten szerelmére.

      A kaja amúgy eszembe sem jutott eddig, pedig mennyit nyűglődnek azzal is a hetedik könyvben... de előtte meg mindig csak van a kaja, előteremtik a házimanók és cső. A nem magic-related problémákra meg a könyvekből kiindulva van varázsmegoldás, de megnézném mondjuk Slughornt, amint kikeveri a koleszterin- és vérnyomáscsökkentő bájitalt - mondjuk ezt is mivel mérik, ha nincsenek rá mugli mérőszereik..? kapufa:D

      Törlés
    2. Én azt hittem, hogy 11 éves korukig mugli iskolába járnak. Valahol mégiscsak meg kell tanulniuk írni és olvasni. De persze ez is hülyeség, mert akkor nem lennének annyira analfabéták a mugli világhoz. Meg akkor az egész varázsló társadalom nincs is nyilvántartva a mugli világban? Gondolom akkor otthon szülnek. Odahopponál a varázsló/boszorkány szülészorvos. Minden komplikációra van gondolom varázsige. Amit hogy hol tanulnak meg, ismét csak kérdéses...

      Én azt hittem, hogy a bankban csak goblinok vagy mik dolgoznak. Bár lehet, hogy az rasszista és diszkriminatív lenne. Ezek az egyéb fajok is problémásak... Ők hol születnek, hol élnek, hol tanulnak, hogy épülnek be a társadalomba stb.

      Jó meglátás az, hogy el van túlozva a muglidolgokhoz nem értés. Ha ez nem lenne kiélezve, akkor rengeteg dolog nem lenne annyira problémás, és lenne rá logikus magyarázat. Így viszont gázos a dolog.

      Szerintem a bájitalokat kétkarú mérleggel mérik :D Nem emlékszem, hogy például amikor Hermione kikeverte a százfűlé főzetet, akkor ő hogyan méricskélt.

      Én nagyon régen olvastam/néztem egyébként már a könyveket, és én ilyen HP fandom oldalakon vagy akár a Pottermore-on sem jártam nagyon. Biztos ezek az oldalak sokat foglalkoznak az ilyen kérdések megválaszolásával.

      Törlés
  2. Neeee, lanyok, ne mar :D Kb minden mondatotok utan uvegcsorompoles visszhangzott a fejemben. </3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ááááá bocsi, nem akartam illúziót rombolni... eddig én sem gondoltam bele ilyenekbe, de ezzel együtt imádom a sorozatot (csak most várok vele egy kicsit és olvasok mást:D)

      Törlés